Griekse Stifado

Stifado is een traditioneel Grieks stoofgerecht dat bekendstaat om zijn rijke en kruidige smaken. De combinatie van mals gestoofd vlees, zoete sjalotten en een heerlijke tomatensaus met kaneel en kruiden maakt dit gerecht onweerstaanbaar. Perfect voor koude dagen of wanneer je zin hebt in een hartige maaltijd die je meevoert naar de Griekse keuken.
4 personen
2,5 uur
Ingrediënten
• Ongeveer 800 gram rundvlees (stoofvlees, bijvoorbeeld sukadelappen)
• 2 el olijfolie
• 2 grote uien
• 3 teentjes knoflook
• 380 gram Tasty Tom tomaten
• 2 el tomatenpuree
• 1 tl gedroogde oregano
• 1 tl gedroogde tijm
• 1 tl gemalen piment (optioneel)
• 1 kaneelstokje
• 2 laurierblaadjes
• 1 el rode wijnazijn
• 400 ml runderbouillon
• 1 el suiker
• 190 gram zilveruitjes
Bereidingswijze
Snijd het vlees in blokjes. Kruid met wat peper en zout.
Verwarm de olie in een ruimte pan op middelhoog vuur. Bak de blokjes stoofvlees rondom bruin en haal ze uit de pan.
Snijd de uien grof en hak de teentjes knoflook. Snijd de tomaten in blokjes.
Fruit de ui en knoflook tot deze glazig zijn. Bak de tomatenpuree even mee samen met de oregano, tijm en piment.
Doe het vlees, de gefruite ui en knoflook, tomatenblokjes, kaneelstokje, laurierblaadjes, rode wijnazijn, bouillon en suiker in een slowcooker.
Laat de slowcooker op zo’n 100 graden voor 2,5 uur sudderen tot het vlees mals en zacht is. Voeg in het laatste half uur van de stooftijd de zilveruitjes toe. Hou de stoof in de gaten en voeg wat extra water toe als het te droog kookt.
Verwijder het kaneelstokje en de laurierblaadjes.
Serveer de Stifado met rijst en bijvoorbeeld een Griekse salade.
Tip!
Ook lekker met aardappelpuree of pasta. Garneer met verse peterselie.